Sunday, February 21, 2010

Allah itu Wujud

Sunday, February 21, 2010
SALAM...

ADA SEORANG LELAKI PERGI KE KEDAI GUNTING RAMBUT UTK MENGGUNTING RAMBUT DAN JANGGUTNYA. APABILA BARBER ITU MEMULAKAN TUGASNYA, MEREKA PUN BERBORAK DAN BERCAKAP MENGENAI BYK PERKARA. TAPI APABILA MEREKA MULA BERBICARA MENGENAI ALLAH, BARBER ITU PUN BERKATA, "SAYA TAK PERCAYA ALLAH ITU WUJUD. "KENAPA KAMU KATA BEGITU?" TANYA SI LELAKI TADI.

"CUBA KAMU KELUAR DI TGH JLN ITU DAN TUNJUKKAN PD SAYA BAHAWA ALLAH ITU WUJUD. KALAU BETUL ALLAH WUJUD, KENAPA RAMAI SGT ORG SAKIT KAT LUAR TU? KENAPA MASIH ADA KANAK2 YG TERBIAR? KALAU BETUL ALLAH WUJUD, DAH TENTU TIADA KESAKITAN DAN KEPERITAN HIDUP DLM DUNIA NI. SAYA X DPT BAYANGKAN ALLAH YG MAHA PENYAYANG BOLEH MEMBENARKAN SEMUA INI BERLAKU".

SI LELAKI ITU PUN BERFIKIR SEJENAK. TAPI DIA TIDAK MEMBERI SEBARANG JAWAPAN KERANA TIDAK MAHU MEMULAKAN PERTENGKARAN. SELEPAS BARBER ITU MENGHABISKAN TUGASNYA, SI LELAKI TADI PUN PERGI. SELEPAS BEBERAPA LANGKAH, SI LELAKI TADI TERNAMPAK SEORG LELAKI BERAMBUT PANJANG, SELEKEH, KOTOR DAN JANGGUT TIDAK TERURUS. SI LELAKI TADI PUN BERPATAH BALIK DAN PERGI SEMULA KE KEDAI GUNTING RAMBUT TADI DAN BERKATA, "KAMU TAHU TAK YG SEBENARNYE BARBER JGK TIDAK WUJUD?". "KENAPA KAMU KATA MCM TU? SEDANGKAN SAYA BARU SAJA GUNTING RAMBUT KAMU TADI". KATA BARBER. "TIDAK!" KATA SI LELAKI TADI. "KALAU BARBER WUJUD, DAH TENTU TIDAK ADA ORG YG BERAMBUT PANJANG TIDAK TERURUS DAN KOTOR SERTA JANGGUT YG PANJANG DAN KOTOR MCM LELAKI DI TEPI JALAN ITU". "AH! BARBER MMG WUJUD! LELAKI TU JADI MCM TU SBB DIA TIDAK DTG PADA SAYA UTK MENGGUNTING RAMBUTNYA!". KATA BARBER. "TEPAT SEKALI!".. KATA SI LELAKI TADI. "THAT'S THE POINT!. ALLAH JGK WUJUD. ITULAH YG TERJADI (KEPERITAN & PENDERITAAN) JIKA MANUSIA TIDAK MENGINGATINYA DAN KEMBALI PADANYA UTK MEMOHON PERTOLONGAN-NYA."

WASALAM...

7 comments:

-ROCKprincess- said...

itulah lumrah manusia...
hanya berpaling dan ingat kembali kepada Allah hanya ketika susah...
tapi ketika senang kurang manusia yang tunduk bersyukur dan berterima kasih kepada-Nya...
hurm...

bareessence said...

mantap dan cukup tepat perumpamaan yang diberi.kadang-kadang kita perlu berkias untuk menyampaikan sesuatu agar tidak cepat atau ditolak mentah2..berhemah!

morriss said...

contoh yg terang lg nyata.. kalau tak nampak jugak xtau la...

CiPoT CeDoT said...

perh..kalau org tanya kau soklan yg sama..musti aku terpinga pinga nak jawap....hebat post ko bro..hebat...

joegrimjow said...

bile nak mintak sesuatu
baru bagi

dlu dengar satu ceramah

kenapa kita 'suffering' kat dunia ni

penceramah tu share
layakkah kita cakap gitu kat pencipta kita?

haa
terdiam semuanya

Anonymous said...

Faris berkata...

gile... 14thn dh jadi penari bogel...!!

__________________________________

dgn moral orang malaysia sekarang..mungkin ada juga di malaysia nanti.

www.syoknyadownload.blogspot.com

Rani Rashid said...

ni boleh guna pakai bila orang tanya pasal soklan2 mcm ni :) tapi kena minta izin la dulu dari tuan empunya blog ni :)